Timp de preparare: 2 ore.
Ingrediente: pentru 5 kg de carne grasa de porc (eventual se poate amesteca cu 1.5 kg pulpa de vita): 1kg usturoi, 2 linguri de sare, 1 lingura piper, mate de porc sau/si de oaie. In general, matele de oaie unt mai subtiri decat cele de porc.
Ustensile de Bucatarie: pisalog de usturoi
Electrocasnice: robot de bucatarie sau tocator prevazut cu palnie speciala pentru umplut mate;
Archive for December, 2010.
Porcul de craciun!(cum il gatim?:>)
Aceasta traditie transmisa din generatie in generatie isi are originea la vechile comunitati arhaice al caror aliment de baza, in perioada rece a anului, era carnea de porc.
La romani, traditia cere ca purcelul sa se taie cu cateva zile inaintea Craciunului, mai precis de Ignat, pe 20 decembrie. In aceasta zi, oamenii nu au voie sa faca altceva in gospodarie decat sa taie si sa prepare porcul.
Dis-de-dimineata, dupa taierea porcului, femeile si barbatii incep transarea si pregatirea slaninii si a preparatelor din carne proaspata: caltabosi, sangerete, carnati, toba, lebar, care se vor servi ca aperitiv in ziua de Craciun.
In societatea contemporana s-a pastrat numai partea practica a obiceiului cunoscuta sub denumirea pomana porcului. Dupa taiere, cei ce au participat la taierea porcului, vor bea tuica fiarta sau vin, iar la sfarsit, cand se termina transarea acestuia se face o masa pentru a gusta fiecare din carnea porcului si a se face urarea ca cel de anul viitor sa fie mai mare.
Gospodinele pun deoparte separat carnea pentru sarmale, cea pentru friptura, osanza pentru prajituri. Slanina se freaca cu sare, suncile se pun la marinat in saramura, iar picioarele si capatana porcului se pastreaza la rece, pentru prepararea raciturilor. Retetele difera de la o zona la alta, de la o gospodarie la alta. In unele gospodarii, o buna parte din carne se prajeste, se sareaza si se pastreaza in untura topita. Gospodinele trebuie sa pregateasca din timp sarmalele, care nu se servesc niciodata in ziua in care au fost fierte.
Odata cu apropierea de aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, modernismul ia locul traditiilor, noile norme impuse de europeni determina renuntarea la anumite practici folosite din mosi stramosi.
Una dintre acestea este taierea porcului in gospodarie! Incepand cu anul viitor porcii nu vor mai putea fi injunghiati ci numai electrocutati, iar taierea lor va trebui efectuata in abatoare si nu la intamplare, in curtile oamenilor.
Pana una alta din carnea si organele de porc se prepara retete delicioase proaspete pentru Craciun sau preparate conservate pentru o perioada mai lunga. Nu exista retete consacrate pentru carnati, tobe, sunci,caltabosi, …, ci mai degraba cate gospodine atatea retete.
Cititi retetele despre preparate traditionale din porc de pe site-ul: www.gastronomie.ele.ro: